Verschillende toepassingen van data uit het Mobiliteitsspectrum

Project

Een voorbeeld van een kaart in het Mobiliteitsspectrum

Data uit het Mobiliteitsspectrum kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Zo helpt de data eenvoudig en snel een inschatting te maken van een verkeerssituatie. Ook maakt de data het mogelijk inzicht te krijgen in de huidige situatie van specifieke vervoerswijzen waaronder ook fietsintensiteiten en voetgangersstromen. Het maken van bereikbaarheidsanalyses behoort ook tot de mogelijkheden die de data uit het Mobiliteitsspectrum bieden. Onderstaand geven we enkele voorbeelden van toepassingen uit de praktijk.

De gemeente Oost-Gelre zette het Mobiliteitsspectrum in voor het snel en efficiĆ«nt opstellen van een verkeersmodel  

Het verkeersmodel helpt de gemeente Oost-Gelre bij het beoordelen van ingrepen op verkeersstromen en ondersteunt wettelijke taken, zoals planologische procedures en het opstellen van de Basiskaart Geluidsemissie in het kader van de Omgevingswet. Dankzij de uitgebreide netwerk-, tel- en sociaaleconomische data die het Mobiliteitsspectrum biedt, kon de gemeente direct aan de slag. Hierdoor was de doorlooptijd voor het ontwikkelen van het verkeersmodel kort. De gemeente beschikt nu over een flexibel en innovatief verkeersmodel dat zorgt voor een goede onderbouwing van hun verkeersbeleid. 

Unieke mobiliteitsdata voor snelle inzichten en analyses

Snel en eenvoudig inschattingen van verkeerssituaties en bereikbaarheidsanalyses maken. Betrouwbare inzichten voor iedere vervoerswijze en op iedere locatie.

Meer informatie

Oplossing

Iemand werkt met de data uit Mobiliteitsspectrum in de online omgeving van OmniTRANS Analytics

Verkeersdata uit het Mobiliteitsspectrum voor werkzaamheden aan de Koegrastunnel (N9) 

Rijkswaterstaat West Nederland-Noord was genoodzaakt de Koegrastunnel (deels) af te sluiten om de voegen van het fietspad door de tunnel te vervangen. Door de beperkte omrijd- en omleidingsmogelijkheden was het cruciaal om verstoring van het fietsverkeer te minimaliseren en de veiligheid hiervan te waarborgen. Data uit het Mobiliteitsspectrum werd gebruikt om snel inzicht in de omvang en verdeling van fietsverkeer per dagdeel te verkrijgen. Hierdoor werd het mogelijk het onderhoud efficiĆ«nt te plannen, overlast zoveel mogelijk te beperken en te zorgen voor een veilige situatie voor de fietsers. Omdat de data uit het Mobiliteitsspectrum direct beschikbaar is, kon de gevraagde informatie binnen enkele dagen worden geleverd, waardoor de werkzaamheden tijdig konden starten.  

Voetgangersstromen in Amsterdam weergegeven in een kaart in het Mobiliteitsspectrum

Een kaartafbeelding uit Mobiliteitsspectrum met voetgangersstromen in Amsterdam

RIVM benut het Mobiliteitsspectrum voor emissieanalyse en milieubeleid op nationaal niveau 

Het RIVM gebruikt om het jaar gegevens uit het Mobiliteitsspectrum om emissies van wegverkeer te registreren en te analyseren. Denk bijvoorbeeld aan gedetailleerde netwerkkarakteristieken en intensiteiten op wegvakniveau. Deze data zijn essentieel voor nationale- en internationale rapportages en voor de onderbouwing van milieubeleid. Daarnaast monitort het RIVM hiermee de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit en evalueert het de effectiviteit van beleidsmaatregelen. 

Dankzij betrouwbare en gedetailleerde emissiegegevens kan het RIVM trends signaleren en gericht adviseren over verbeteringen. De uniforme, reproduceerbare en landsdekkende dataset uit het Mobiliteitsspectrum is voor het RIVM een betrouwbaar en waardevol instrument. 

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden die data uit het Mobiliteitsspectrum u bieden?

Neem contact op met Peter