Belevingsonderzoek als input voor nieuwe NS-trein

Nieuws

5 maart 2025

Nieuwe NS-trein

Om erachter te komen hoe reizigers hun treinreis ervaren en welke elementen daarin het meest bepalend zijn, voert Goudappel al jaren belevingsonderzoek uit voor NS. De uitkomsten daarvan worden onder andere gebruikt voor het ontwerp van nieuwe treintypen. Zo ook bij de Dubbeldekker Nieuwe Generatie (DDNG), een nieuw type intercity dat NS op 5 maart presenteerde.

Bron afbeelding: ©NS

Ontwerp gebaseerd op belevingsonderzoek

Om de ervaringen en wensen van treinreizigers in kaart te brengen, voeren we al jaren belevingsonderzoek uit bij NS via Meet4research (sinds eind 2023 overgenomen door Goudappel). Het gaat daarbij om zowel doorlopende enquêteonderzoeken als onderzoekspecials, waarin we met innovatieve onderzoeksmethoden zoals VR-experimenten en fysieke mock-ups (testmodellen op ware grootte) specifieke onderzoeksvragen beantwoorden, zoals: 

  • Welke stoelindeling geeft reizigers het meest privacy en comfort? 
  • Welke voorzieningen maken reizen met de trein plezieriger? 
  • Welk interieurontwerp laat reizigers zich het meest thuis voelen? 

De inzichten uit deze onderzoeken vormen vervolgens belangrijke input voor het ontwerpteam van NS bij het ontwerpen van nieuwe treintypen die aansluiten bij de wensen van reizigers. 

Interieur nieuwe NS-trein

Een impressie van het interieur van de nieuwe trein | bron: NS

Nieuw treintype: meer zitplaatsen, tafels en andere bagagevoorzieningen

De nieuwe NS-trein belooft snelheid te combineren met comfort. Zo kan de nieuwe trein sneller rijden: 160 km/u en zijn er 10-20% meer zitplaatsen dan in huidige intercity’s. Uit ons onderzoek bleek dat reizigers behoefte hebben aan andere bagagevoorzieningen dan die in huidige intercity’s. Daarom beschikt de nieuwe trein onder andere over bagageplaatsen bij de ingangen.  

Ook het interieurontwerp speelt een belangrijke rol in de ervaring van reizigers. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe ontwerp van de trein bijdraagt aan een prettige reiservaring, legden we deze voor aan reizigers. Het gekozen interieurontwerp - met leunbankjes – zogenaamde sta/zits - en tafels met hoge stoelen naast de ramen - werd beoordeeld als ‘rustgevend’, ‘huiselijk’ en ‘gezellig’. 

Ook in de toekomst belevingsonderzoek voor de NS 

Het nieuwe treintype DDNG is een goed voorbeeld van hoe belevingsonderzoek gebruikt wordt om een ontwerp te maken dat daadwerkelijk aansluit bij de behoeften van reizigers. Als Goudappel zijn we natuurlijk trots hieraan bij te dragen.  

En ook in de toekomst blijven we betrokken. Onlangs verlengden we de raamovereenkomst met de NS. De afgelopen jaren voerden we via dit contract belevingsonderzoek uit onder NS-reizigers als Meet4research. Aangezien Meet4research sinds eind 2023 volledig onderdeel is geworden van Goudappel, doen we dat vanaf nu als Goudappel. We blijven hiervoor samenwerken met MCM Research en ovbuRo