Proef voor verbeteren fietsbeleving in Amsterdamse tunnels
Welk effect heeft verlichting, geur of muziek op de fietsbeleving in een tunnel? Dat onderzoeken adviseurs Iris van Hagen en Thijs Broers de komende periode samen met Amsterdam Bike City door middel van een proef.
Winnaar Fietsinnovatielab 2023
Amsterdam Bike City (het fietsplatform van de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam) zocht in 2023 met het Fietsinnovatielab het slimste idee om fietsers zich (sociaal) veiliger te laten voelen.
Iris van Hagen en Thijs Broers wonnen met 'De Tunnelvisionair'. Hun idee: in een proef onderzoeken welk effect maatregelen gericht op de verschillende zintuigen (zoals muziek, geur en licht) hebben op fietstunnels die als onguur worden ervaren.
Planning van de proef
Als winnaars kregen Iris en Thijs ruimte en budget om hun idee verder uit te werken. De gemeente Amsterdam selecteerde Amsterdam-Noord als plek voor de proef. Door middel van een 0- en 1-meting onderzoeken we de komende periode welke maatregelen het meest positieve effect hebben op fietsbeleving. De gemeente kan die inzichten weer gebruiken voor het verbeteren van andere fietstunnels.
De 4 tunnels
Om de tunnels die als minder veilig of minder prettig worden ervaren te selecteren, konden bewoners t/m 29 januari stemmen via een online enquĂȘte. In de vier tunnels met de meeste stemmen vond vervolgens op 28 februari de proef plaats:
- Tunnel bij het JH Hisgenpad - aanpassing gericht op zien
- Tunnel bij de JH van Heekweg - aanpassing gericht op horen
- Tunnel bij de Nieuwe Purmerweg - aanpassing gericht op voelen
- Tunnel bij de Kamperfoelieweg/Marjoleinstraat - aanpassing gericht op ruiken
Resultaten
Benieuwd naar de resultaten van ons onderzoek? Die delen we graag met u tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte.
Opdrachtgever: Amsterdam Bike City
Jaar: 2023 - heden
Krijg ook inzicht in fietsbeleving
Onze wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk bewezen methodiek geeft inzicht, verklaringen en handelingsperspectief voor verbeteringen.
Lees meer over belevingsonderzoek