Iris van Hagen en Thijs Broers winnen Fietsinnovatielab met aanpak enge fietstunnels

Nieuws

1 juni 2023

fietsinnovatielab

Samen met Amsterdammers op zoek naar de 5 engste en meest ongure fietstunnels in de stad. En deze vervolgens samen opknappen. Met dit idee winnen Iris van Hagen (gedrags- en belevingsonderzoeker) en Thijs Broers (landschapsarchitect) dit jaar de prijsvraag van het Fietsinnovatielab van Amsterdam Bike City.

Samen veilig en prettig fietsen

Met het Fietsinnovatielab nodigt Amsterdam Bike City (een platform van de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam) professionals en andere geïnteresseerden uit om mee te denken over fietsuitdagingen in de regio Amsterdam. Dit jaar draaide om 'Samen veilig en prettig fietsen': hoe verbeteren we de sociale veiligheid tijdens het fietsen?

De Tunnelvisionair

Het winnende idee van Iris en Thijs heet 'De Tunnelvisionair' en richt zich op het aanpakken van fietstunnels die als onveilig worden ervaren. Door middel van sociale media en een lokale televisiezender willen ze samen met Amsterdammers, een stylist en experts de vijf engste tunnels van Amsterdam vinden. Vervolgens knappen ze deze op met maatregelen die inzetten op de vijf zintuigen (zoals muziek, verlichting of geur). Zo moet fietsen door deze fietstunnels weer een positief gevoel opleveren.

Tunnelvisionair.png

En nu?

De komende periode gaan Iris en Thijs in gesprek met de gemeente Amsterdam en Vervoerregio over hun plannen. Als deze goed en haalbaar zijn, krijgen ze een uitvoeringsbudget van €15.000,-. 

Bezoek de website van Amsterdam Bike City voor meer informatie