Van stenig parkeerterrein naar groen IJssel-plein

IJsselplein dronebeeld

Het centrum van Steenderen stond vol met geparkeerde auto’s. Ook was er veel verharding en weinig groen aanwezig. Bewoners ervoeren dat mensen vooral hard door het dorp heenrijden. Zo ontstond de wens het dorpshart groener en leefbaarder maken. De afgelopen jaren werkte een werkgroep met veel energie aan het opstellen van een dorpsvisie en een dorpsplan voor Steenderen. Goudappel heeft hen hierin begeleid en stelde een gedragen dorpsplan op om Steenderen groener en aantrekkelijker te maken met meer ruimte voor verblijven, groen en leefkwaliteit. Het dorpsplein met de aanliggende wegen is hiervan het eerste resultaat.

Bron dronefoto: © Inez ten Pas

Metamorfose dorpscentrum Steenderen

De metamorfose van het dorpscentrum in Steenderen van een stenig parkeerterrein naar een groen en sociaal dorpshart

Bewoners eigenaar van proces

De gemeente Bronckhorst streefde ernaar om vanaf het begin de inwoners eigenaar van het proces te maken. Er kwam een werkgroep met betrokken inwoners en ondernemers. Samen met de werkgroep kwamen we in 2019 met het ‘Dorpsplan Vitale Kern Steenderen: van doorgangsdorp naar aantrekkelijk verblijfsdorp’. Het ontwerp voor het groene dorpshart is hiervan een uitwerking. 

De IJssel-route zorgt voor identiteit en verbinding

Bewoners wilden graag het groene omliggende landschap naar binnen halen. We hebben de IJssel op het plein geprojecteerd en hebben zo een IJssel-route gemaakt in het dorpshart. Deze wandelroute is uitgevoerd in natuursteen. Ook de dorpen langs de IJssel zijn aangebracht in deze verharding.

De IJsselroute zorgt voor verbinding. Het brengt zowel voorzieningen als mensen bij elkaar. De route verbindt het zorgcentrum, de bushalte, de kerk, het proeflokaal, de waterspeelplaats, het dorpshuis en de snackbar met een wandeling. Zo zijn alle lokale dorpse functies met elkaar verbonden. 

Bekijk hier de ontwerptekening in het groot
Ontwerptekening van IJsselplein

Ontwerptekening van het marktplein in Steenderen

Klimaatadaptatie, biodiversiteit, beleving en circulariteit

Inmiddels is ons ontwerp gerealiseerd door NTP. Eerder was het plein door de grote hoeveelheid verharding en het gebrek aan schaduw een erg hete plek. Daarom zijn er extra bomen aangebracht en er zijn nieuwe zitplekken in zowel de zon als in de schaduw. De houten banken zijn onderdeel van een bewerkte stalen rand en gaan mooi vloeiend op in het groen. In totaal is er 1.200 vierkante meter aan beplanting aangebracht. Dit zijn kleurrijke plantvakken die niet alleen mooi zijn qua beleving, maar die ook veel ruimte bieden aan insecten.

Bij de inrichting is veel aandacht besteed aan beleving. Er zijn aantrekkelijke paden in het groen gemaakt met bankjes en ook een waterspeelplek waarbij kinderen grondwater uit de IJssel oppompen. De waterspeelplek zit naast het nieuwe terras van het restaurant Proeflokaal en dat is weer prettig voor de ouders. Ook is het een veilige speelplek, omdat in de nieuwe situatie geen auto’s meer over het plein rijden. Aan de andere kant van het plein zit een watertappunt waar fietsers hun bidon kunnen vullen.

De gebakken klinkers die uit het plein verwijderd moesten worden, waren niet sterk genoeg om opnieuw toe te passen op het plein. Dit ook in verband met de jaarlijkse kermis op deze plek. De oude gebakken klinkers zijn hergebruikt om de mooie paden in het groen rondom de kerk te maken.

Groen IJsselplein in Steenderen

Een toegankelijke, veilige en groene omgeving bij het marktplein in Steenderen

Toegankelijk voor iedereen

In de oude situatie waren veel hoogteverschillen aanwezig. In de nieuwe situatie ligt het geheel op één niveau en ook is het verhoogde plein over de straat doorgetrokken. Zo kunnen de ouderen uit het zorgcentrum prettig en veilig oversteken om naar het plein en al haar voorzieningen te lopen. De extra zitplekken in het groen zorgen ervoor dat ouderen voldoende rustpunten hebben tijden hun wandeling.

‘Ons Dorpsplein’

Het marktplein was voorheen vooral een parkeerplaats waar niemand zich bij betrokken voelde. De bewoners omarmen het nieuwe groene dorpshart en zijn erg enthousiast. Het is een aantrekkelijk plein geworden om te wandelen, te verblijven en om elkaar te ontmoeten.

Dit voelt nu echt als 'ons dorpsplein'

Bewoner Steenderen

Doordat de inwoners vanaf het begin erbij betrokken werden, voelt het uiteindelijke resultaat nu voor veel inwoners van Steenderen als ‘ons dorpsplein’. 

Opdrachtgever: Gemeente Bronckhorst
Jaar: 2024