STOMP-principe: de mens centraal

Om slimme mobiliteitsoplossingen een integraal onderdeel uit te laten maken van stedenbouwkundige plannen, moet er vroeg in het proces aandacht voor zijn. Met het STOMP-principe zetten we de mens centraal bij gebiedsontwikkeling.

STOMP-principe

Met het STOMP-ordeningsprincipe geven we prioriteit aan meer duurzame vormen van mobiliteit (lopen, fietsen en ov) en minder prioriteit aan minder duurzame mobiliteitsvormen (zoals de auto). Zo zorgen we voor bereikbare en leefbare gebieden.

Het STOMP-principe passen we toe door in elke fase van planvorming en ontwerp telkens vijf opeenvolgende stappen (en bijbehorende vragen) te doorlopen:

  1. Stappen: hoe zorgen we voor een gebied met voorzieningen op loopafstand? En hoe zorgen we voor aantrekkelijke looproutes en verblijfsruimtes voor verschillende doelgroepen?
     
  2. Trappen: hoe zorgen we ervoor dat voorzieningen bereikbaar zijn met de fiets? Hoe zorgen we voor directe en comfortabele fietsroutes? 
     
  3. Openbaar vervoer: hoe sluiten we het nieuwe gebied aan op het ov-netwerk? Kunnen we ov-voorzieningen en gebiedsfuncties combineren?
     
  4. Mobility as a Service: welke mobiliteitsdiensten bieden we aan? Komen er hubs, en waar? Welke vormen van MaaS bieden we aan?
     
  5. Privéauto: moet het gebied bereikbaar zijn voor privéauto's? En op welke manier? Wat betekent dat voor parkeervoorzieningen?
Blijf op de hoogte van STOMP-toepassingen via onze nieuwsbrief
STOMP orderingsprincipe

Visualisatie van de stappen in het STOMP-principe

Door bij iedere fase van de planvorming alle vijf de stappen te doorlopen, ontstaat inzicht in de wensen en vraagstukken voor iedere modaliteit. Het resultaat vormt vervolgens samen een integraal beeld van de gebiedsontwikkeling. In veel gevallen kunnen de verschillende modaliteiten naast elkaar een plek krijgen maar soms zijn doordachte keuzes nodig om iedere modaliteit de juiste plek te geven. 

Benieuwd hoe we het STOMP-principe toepassen?

Ontdek hoe we slimme en schone mobiliteitsoplossingen de juiste plek geven in gebiedsontwikkelingen.

Lees hier hoe