Douwe Wiebe Beek (gemeente Leeuwarden): “Prettig om zo’n sparringpartner te hebben”

Douwe Wiebe van Beek Leeuwarden.jpg

Met het Gouden Regelen bieden we een totaaloplossing voor verkeerslichten: analyse, berekeningen, advies, innovatieve regelsoftware en ondersteuning bij aanbesteding en implementatie. We passen het Gouden Regelen succesvol toe voor verschillende opdrachtgevers. Hoe ervaren zij het Gouden Regelen? We vragen het Douwe Wiebe Beek, verkeerskundige bij de gemeente Leeuwarden.

Ambitieus op het gebied van iVRI

Douwe Wiebe werkt sinds december 2007 bij de gemeente Leeuwarden. Hij maakt onderdeel uit van het team Mobiliteit bestaande uit 14 collega’s. Waar zijn focus eerst lag op verkeersontwerp, schoof dat de afgelopen jaren meer op richting verkeerslichten. “Hoewel ons werk elkaar uiteraard beïnvloedt, ben ik de enige in het team die zich specifiek bezighoudt met verkeerslichten. Ik ben dus vaak op mezelf aangewezen bij het maken van keuzes.”

Dat terwijl de ontwikkeling van verkeerslichten de afgelopen tijd een enorme vlucht maakte, zeker in Leeuwarden. “We zijn hier al vroeg begonnen met het deels slim maken van verkeerslichten, zodat deze informatie konden geven over groentijden. Daarna ontstond ook de wens om verkeerslichten structureel beter te monitoren en zag ik ook de meerwaarde van andere iVRI-functionaliteiten, zoals het prioriteren van doelgroepen zoals fietsers en hulpdiensten en onderlinge communicatie tussen verkeerslichten. Ook al is nog niet voor iedereen duidelijk wat iVRI's opleveren, ik zie het echt als klaar zijn voor de toekomst.”

“Straks zijn bijna alle verkeerslichten in Leeuwarden slim. Daar mogen we best trots op zijn.”

Aangesloten bij Talking Traffic

Ook het college in Leeuwarden is ambitieus. “We hebben ons al vrij snel na het ontstaan ervan in 2016, aangesloten bij Talking Traffic. Dat het college ambitieus is op het gebied van smart mobility, helpt natuurlijk. Er is daardoor budget, maar iVRI’s kosten wel meer geld in aanschaf en onderhoud. Aangezien er afgelopen jaar een nieuwe subsidieregeling beschikbaar was vanuit het Rijk voor het aanleggen van iVRI's, heb ik deze aangevraagd ter ondersteuning van de kosten. En met succes: straks zijn bijna alle verkeerslichten in Leeuwarden slim. Daar mogen we best trots op zijn.”

De overgang naar iVRI’s brengt vanzelfsprekend wel veel werk met zich mee. “Dan merk je, dat je capaciteit beperkt is. Er moet veel gebeuren op straat en je kunt niet alles tegelijkertijd doen. Maar zo’n aanvraag heeft wel een deadline: volgend jaar moet het staan.” Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Hoe bepaal je met welk verkeerslicht je begint? “We zijn begonnen met de belangrijkste verkeerslichten in Leeuwarden maar prioriteren ook op in hoeverre een verkeerslicht aan vervanging toe is. Als je dat kunt combineren met het slim maken van een VRI is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

In aanraking met Goudappel

Een paar jaar geleden komt Douwe Wiebe in aanraking met Goudappel. Vooral de flexibele mogelijkheden van het Gouden Regelen spraken hem aan. “We hebben in 2021 als pilot een project gedaan op het Zuiderplein in Leeuwarden. Van het Gouden Regelen had ik daarvoor wel eens gehoord, maar dan denk je vooral aan de software die erbij hoort. Later kom je er wel achter dat het echt een heel pakket van ondersteuning is.”

Inmiddels werkt hij samen met Goudappel aan het vervangen van de andere VRI’s in Leeuwarden. Dat brengt best veel werk en technisch ingewikkelde zaken met zich mee. Dat opvangen, terwijl Douwe Wiebe naast het verkeerslichtwerk nog andere taken heeft, is lastig. Daarom werkt hij met een flexibele schil van Goudappel-adviseurs, die ondersteunen van A tot Z. “Iedereen werkt vanuit zijn eigen specialisme en dat is erg prettig. Luc Prinsen heeft enorm veel kennis die ik goed kan gebruiken, Marloes Stege helpt bij de voorbereiding en het schrijven van bestekken en Niels van Gurp zorgt dat de software en dat deze goed wordt ingeregeld.”

Vraagbaak en sparringpartner

Vooral die totaalondersteuning waardeert Douwe Wiebe. “Het is niet alleen gericht op het functioneel krijgen van een systeem maar Goudappel vormt ook echt een vraagbaak voor mij.” Die vragen lopen enorm uiteen. “Het kan gaan om specifieke burgervragen, die vaak gaan over voetgangersverkeerslichten. Samen met Luc heb ik er toen voor gekozen om in Leeuwarden ‘de Bossche lantaarn’ te introduceren, een voetgangersverkeerslicht geplaatst vóór de oversteek.”

Ook komen er vragen vanuit bedrijven, waar bijvoorbeeld verkeerslichten staan met bijzonderheden. “Een goed voorbeeld is een bedrijf met een complexe situatie aan de rand van hun bedrijventerrein: een verkeerslicht gekoppeld aan een spoorweg. Hoewel fietsers door die VRI niet gedetecteerd worden, staan ze er toch regelmatig te wachten. Toen heb ik aan Luc gevraagd: zie jij nog kansen hier? En dat leidt vaak tot oplossingen waarbij je out of the box moet denken: waarom redeneren vanuit het verkeerslicht? Waarom zou je niet de fietsenstalling ergens anders neerzetten? Dat is wel heel prettig, om zo’n sparringpartner te hebben.”

“Goudappel is voor mij een goede steun en toeverlaat”

Een reële blik

Ook bij het aanvragen van de genoemde subsidie van het Rijk hielp Goudappel. “Luc is natuurlijk een bekende in VRI-land: hij weet alle wegen wel te bewandelen. Met zijn hulp kon ik een stuk gerichter en sneller aan de slag met die aanvraag, dat is gewoon fijn.”

Wat hij het meest waardeert aan de samenwerking? “Natuurlijk is Goudappel een commercieel bedrijf, maar dat druipt er niet van af. Jullie denken mee en altijd met een reële blik, ook als dat leidt tot een simpelere aanpak. Dat proactief meedenken over wat in het algemeen belang het beste is, dat maakt Goudappel voor mij een goede steun en toeverlaat.”

Kom meer te weten over het Gouden Regelen

Een totaaloplossing voor verkeerslichten, bestaande uit analyse, berekeningen, advies, innovatieve regelsoftware en ondersteuning bij aanbesteding en implementatie.

Lees meer

Oplossing

gouden regelen nieuw.png