Haalbaarheidsonderzoek voor Clean Energy Hubs: welke locatie is kansrijk?

Clean energy hubs vormen een belangrijke kans voor de logistieke sector op het gebied van verduurzaming. Logistiek is namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van de emissie-uitstoot in Nederland. Maar welke locaties zijn geschikt voor Clean Energy Hubs en welke factoren zijn bepalend voor het succes? Het haalbaarheidsonderzoek van Goudappel geeft inzicht.

Clean Energy Hubs

Clean Energy Hub

Een Clean Energy Hub is een openbaar tank-, laad- of bunkerstation waar minimaal twee alternatieve duurzame energiebronnen worden aangeboden voor zwaar wegtransport en binnenvaart. Zoals elektra, waterstof, biobrandstoffen, Hydrotreated Vegetable Oils (HVO), Groen Gas (CNG), Gas to Liquid (GTL) en Bio LNG als alternatief voor diesel. Schonere en duurzamere energiebronnen, die vanwege hun specifieke vorm ook licht ontvlambaar zijn. Veiligheidsaspecten zijn daarom medebepalend voor het vaststellen van de juiste locatie.

Tank- en laadinfrastructuur in Nederland nog onvoldoende voor zwaar transport

De huidige tank- en laadinfrastructuur voor emissieloze brandstoffen voor de logistieke branche in Nederland is nog onvoldoende dekkend. In overheidsbeleid staat aangegeven dat we de komende tijd zo’n 100 Clean Energy Hubs moeten realiseren om in 2030 tot een landelijk dekkend netwerk te komen. Vanwege de vele verkeersstromen en logistieke bedrijvigheid zijn locaties op bedrijventerreinen langs de grote transportassen en drukke vaarwegen vooral geschikt. Maar hoe bepaal je vervolgens de kansrijkheid van een Clean Energy Hub?

Kansrijkheid bepalen

Om de kansrijkheid van een locatie voor een nieuw te bouwen Clean Energy Hub te bepalen, zijn verschillende factoren van belang. Allereerst inventariseren we de fysieke condities van de locatie, zoals de afstand tot een Natura 2000 gebied, relevante bestemmings- en omgevingsplannen en de geschiktheid voor het aanbieden van licht ontvlambare stoffen. Verder is de logistieke dichtheid bepalend voor succes, zoals nabijgelegen bedrijventerreinen, de aanwezigheid van opslag- en distributiecentra, de verkeersintensiteit en beschikbare infrastructuur. 

Biedt de locatie verder voldoende afzetmogelijkheden voor energieleveranciers of zijn er al laad- en tankstations in het verzorgingsgebied aanwezig? Naast het inventariseren van de concurrentie, onderzoeken we ook de faciliteiten die de business case van de Clean Energy Hub verder kunnen verbeteren. Denk hierbij aan overnachtingsmogelijkheden voor transporteurs, vergader- en horecafaciliteiten, en opslag- en magazijnvoorzieningen. Tot slot toetsen we op welke wijze de Clean Energy Hub op een veilige manier kan worden aangesloten op de omliggende wegen.

Haalbaarheidsonderzoek geeft inzicht 

  • Veiligheid (risico-inschattingen, bereikbaarheid voor hulpdiensten) 
  • Logistieke bedrijvigheid (aantal ritten en volumes) 
  • Aanwezigheid concurrentie (al aanwezige laad- en tankstations)  
  • Afstanden tot vaar- en hoofdwegen  
  • Potentie van aanvullende faciliteiten (overnachtings-, horeca- en vergaderpotentie) 

Effectieve data- en prognosemodellen 

Goudappel beschikt over alle benodigde data om een uitvoerige haalbaarheidsanalyse voor de gewenste locatie uit te voeren. Zoals de Basisregistratie van Adressen en Gebouwen (BAG); registratiegegevens die belangrijk zijn voor risico-inschatting en bereikbaarheid voor hulpdiensten (veiligheid). Verder bijvoorbeeld data over reisafstanden naar vaarwegen en hoofdwegen inclusief ritinformatiedata zoals het aantal logistieke bewegingen en de frequentie ervan. Met onze magnetenmethode brengen we de logistieke zwaartepunten in kaart om vast te stellen hoeveel vrachtwagens en/of vaartuigen de locatie zullen passeren, en daarmee potentiële gebruikers zijn van de toekomstige Clean Energy Hub. De onderzoeksresultaten onderbouwen uw planvorming richting een financier, de overheid en veiligheidsdiensten.

Magnetenmethode 

Er zijn verschillende openbare bronnen die informatie geven over logistieke knooppunten zoals bijvoorbeeld data van het CBS, BAG en OpenStreetMap. Goudappel heeft een model ontwikkeld, de Magnetenmethode, dat de verschillende data van openbare bronnen combineert en hiermee de logistieke ritgeneratie visualiseert. Zo worden de verschillende logistieke stromen in een gebied inzichtelijk gemaakt.  

Goudappel plaatst mobiliteit in een bredere context en streeft naar een duurzame samenleving met voldoende bewegingsruimte voor iedereen. Ook logistiek moet op een goede manier worden ingepast in ons mobiliteitssysteem. Naast het doen van haalbaarheidsonderzoek naar Clean Energy Hubs, kunnen wij u ook ondersteunen bij het vaststellen van zero-emissie zones in de binnenstad, of bij besluitvorming over het plaatsen van laadvoorzieningen en overslagpunten binnen, aan de rand of buiten de stad. Met onze data, analyse-instrumenten en expertise zijn wij uw partner op het gebied van logistiek en mobiliteitsbeleid.

Behoefte aan een haalbaarheidsonderzoek voor Clean Energy Hubs?

Wij adviseren u graag over de beste locatie voor een Clean Energy Hub.

Neem contact op met Daan