PLATOS Colloquium

Event

6 maart 2024

Delft

6 maart 2024

10:00 - 18:00 uur

Delft

In september 1998 ondertekenden een tiental partijen een convenant over samenwerking op het gebied van modelontwikkeling. Het was het begin van het Platform Toedelings- en Simulatiemodellen (PLATOS). Met PLATOS kreeg de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten op het gebied van modellen een belangrijke impuls. Ieder jaar komen deze partijen samen op het PLATOS colloquium.

Modellen in transitie

Dit jaar is het thema 'Modellen in transitie'. We staan middenin verschillende transities zoals de energie- en mobiliteitstransitie. En die transities brengen vragen met zich mee. Hoe zorgen we voor mobiliteit, woningen, klimaat én bereikbaarheid? Welke maatregelen zijn daarvoor nodig? En welke effecten hebben die? Modellen spelen een belangrijke rol in het beantwoorden van die vragen. Maar is daarvoor een transitie van deze modellen nodig?

Tijdens PLATOS gaan de volgende collega's er graag met u over in gesprek:

Sessieblok 1 (13:15 - 14:30 uur)

 • Analytics: brede welvaart in beeld
  Simon Bleijenberg (adviseur parkeren, retail & centrumontwikkeling) laat zien hoe we door middel van verkeersmodellen en data brede welvaart in beeld brengen.
 • Verkeersmodellen en digitale regie: hoe doe je dat?
  Lieuwe Krol (adviseur verkeersmangement) geeft een update van de ontwikkelingen binnen het DMI-samenwerkingsprogramma
 • Weg met het buzzword 'agent-based'!
  Samen met Adam Pel (TU Delft) beargumenteert Luuk Brederode 
  (modelinnovator) waarom 'activity based' niet langer de lading dekt wanneer we het hebben over vervoersvraagmodellen (en wat dan wel een zinvolle model-duiding is)
 • Inclusieve advisering met microscopische vervoersvraagmodellen
  Jesse Voorhorst (adviseur verkeersmanagement en -prognoses) laat zien hoe groepen verschillen in mobiliteitsgedrag, hoe we dit vertalen naar onze microvraagmodelleringtechniek Octavius (gebruikt in OmniTRANS Horizon) en waarom dit helpt om vervoersarmoede in kaart te brengen

Sessieblok 2 (15:00 - 16:15 uur)

 • Toepassing STAQ voor wegwerkzaamheden N3 Papendrechtsebrug
  Luuk Brederode (modelinnovator) toont praktijkervaringen met het toedelingsmodel STAQ bij werkzaamheden aan de Papendrechtsebrug op de N3.
Bezoek de website van PLATOS voor meer informatie