Wouter Veldhuis.jpg

Op donderdag 9 november 2023 vond de tiende editie plaats van ons jaarlijkse evenement in het Eye Filmmuseum in Amsterdam: SAMEN RUIMTE MAKEN. Dit jaar was het thema: 'Openbare ruimte voor iedereen - samen ontwerpen van een inclusieve een eerlijke leefomgeving'. Het was een inspirerende middag met boeiende presentaties en interactieve workshops. Een van de presentaties terugkijken? Dat kan op deze pagina.

Sfeerimpressie

Benieuwd naar de sfeer tijdens SAMEN RUIMTE MAKEN 2023? Blader door de foto's of bekijk de aftermovie.

Naar de aftermovie

Presentaties tijdens SAMEN RUIMTE MAKEN 2023

Dagvoorzitters Christiaan Kwantes (mobiliteitsstrateeg) & Rianne Roeleveld (adviseur mobiliteit & ruimte) namen ons mee langs drie interessante presentaties:

  • Openbare ruimte voor iedereen - samen ontwerpen aan een rechtvaardige leefomgeving
    Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving)
  • Ontwerpaanpak Openbare Ruimte - samen werken aan de Zaanse leefomgeving voor iedereen
    Miranda Schut (programmamanager Vergroening bij gemeente Zaanstad)
  • Ruimte maken voor brede welvaart - hoe komen we effectief tot minder ruimtegebruik door de auto?
    Bas Govers (adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel)

Openbare ruimte voor iedereen - Wouter Veldhuis

Om samen te kunnen werken aan een rechtvaardige leefomgeving voor iedereen, moeten we de switch maken van integraal naar integrerend werken. Waarom en hoe je dat doet, vertelt Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving) in zijn inspirerende presentatie over de welzijnseconomie, het belang van nabijheid en de noodzaak van verdichting. 

Ontwerpaanpak Openbare Ruimte - Miranda Schut

Werken aan een leefomgeving voor iedereen. In Zaanstad werken ze daarvoor aan de Ontwerpaanpak Openbare Ruimte: een integraal kader voor de openbare ruimte. Hierin worden ruimtelijke opgaven vertaald naar ambities en ontwerpprincipes, passend bij de Zaanse karakteristieken. Miranda Schut (programmamanager Vergroening bij de gemeente Zaanstad) licht toe wat deze aanpak betekent voor het werk van beleidsmedewerkers, verkeerskundigen en ontwerpers. 

Ruimte maken voor brede welvaart - Bas Govers

Sturen vanuit brede welvaart - wat betekent dat eigenlijk? En hoe komen we effectief tot minder ruimtegebruik door de auto? Bas Govers (topadviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel) toont inspirerende voorbeelden en 7 concrete strategieën om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Meer weten over onze visie op brede welvaart?

Ontdek hoe uw beleid omzet naar de praktijk.

Lees meer