Handelingsperspectief voor station Harderwijk

Station Harderwijk met 1 brommer en 1 fietser

Het station Harderwijk ligt aan de spoorverbinding tussen Amersfoort en Zwolle en is in 2016 geheel verbouwd. Om te zien wat er goed gaat en om ervoor te zorgen dat dit ov-knooppunt ook in de toekomst goed functioneert, stelde Goudappel samen met de gemeente Harderwijk, regio Noord-Veluwe, provincie Gelderland, NS en ProRail een handelingsperspectief op voor dit station. Een intensief proces waarbij het belangrijk is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden. Daarom begeleidden we het hele proces, organiseerden we sessies met de verschillende partijen en verzorgden we inhoudelijke analyses.

Veel ontwikkelingen rondom het station

Rondom station Harderwijk gebeurt veel. Zo is op loopafstand van het station de gebiedsontwikkeling Nieuw Weiburg gepland (met circa 1.000 nieuwe woningen) en ligt het station op een regionaal strategische locatie: het biedt kansen om autoverkeer in de regio af te vangen. De gemeente wil graag snellere en frequentere treinverbindingen en daarvoor zijn onder meer infrastructurele aanpassingen op het station nodig. Door gemeente, NS en ProRail te betrekken in dit proces, wordt duidelijk welke wensen in de praktijk daadwerkelijk haalbaar zijn en op welke termijn. 

Handelingsperspectief voor ov-knooppunten

Om te kunnen anticiperen op de toekomst moet naast het huidig functioneren ook het toekomstig functioneren van het ov-knooppunt ingeschat worden. Bij Goudappel doen we dat door het ov-knooppunt integraal te beschouwen vanuit twee niveaus:

  • Netwerk: op welke manier is de knoop een schakel in een regionale of landelijke context?
  • Locatie: hoe functioneert de knoop op zijn locatie?

En vanuit twee invalshoeken:

  • Mobiliteit: welke verplaatsingen faciliteert de knoop?
  • Ruimte: welke rol vervult de knoop in de omgeving?

De antwoorden op die vragen, samen met concrete wensen van alle betrokkenen, vormen de basis voor een concreet handelingsperspectief, waarbij de gebruiker centraal staat. Dit proces doorliepen we ook voor station Harderwijk. 

Een aanpak voor het vormgeven en inrichten van ov-knooppunten

Op gestructureerde wijze komen tot een integraal en gedragen beeld voor een toekomstig ov-knooppunt, met concreet handelingsperspectief voor alle betrokken partijen.

Lees meer over onze aanpak

Oplossing

ov-knooppunten

Versterken van de hubfunctie

Een van de belangrijkste uitkomsten van dit proces: mede door de vrij recente verbouwing functioneert het station prima en sluit het aan bij de huidige behoeften van reizigers. Wel zijn er nog kansen om de lokale en regionale hubfunctie van het station te versterken en beter te benutten. Dat kan bijvoorbeeld door slimme mobiliteitsoplossingen zoals deelmobiliteit toe te voegen in nabijgelegen woningbouwontwikkelingen (zoals Nieuw Weiburg) en door regionale automobilisten te stimuleren gebruik te maken van aansluitende spoorverbindingen. 

Kaart van Harderwijk met inzicht in de Ov-hub

De regionale opgave en oplossingen voor ov-hub Harderwijk

Inhoudelijk advies en procesbegeleiding

Naast inhoudelijk advies, namen we ook de begeleiding van het proces op ons. Door dit hele proces samen te doorlopen, hielpen we regio, gemeente, NS en ProRail met elkaar in gesprek te blijven over gezamenlijke ambities. Inmiddels zijn de verschillende partijen samen actief aan de slag gegaan met verbeterplannen voor dit station.

Ontdek wat Goudappel kan betekenen op het gebied van procesmanagement

Bovendien helpt het doorlopen proces om in gerelateerde projecten samenhangende keuzes te maken. Bijvoorbeeld in het Mobiliteitsprogramma van Eisen (concrete eisen en wensen om slimme mobiliteitsoplossingen te kiezen in een gebiedsontwikkeling) dat we momenteel opstellen voor ontwikkelingsgebied Nieuw-Weiburg met de gemeente Harderwijk.

Opdrachtgever: Regio Noord-Veluwe
Jaar: 2021-2022