Renaissance van de Velperweg - van brede asfaltbaan naar groene boulevard

Velperweg ontwerp

De Velperweg is een van de oudste wegen in Arnhem en is van grote betekenis voor de bereikbaarheid van de stad. Deze verbindingsroute heeft een rijke historie en leidt langs diverse landgoederen. Maar fietsers en voetgangers ervaren de Velperweg als erg onveilig. Daarom transformeert de gemeente Arnhem deze historische verbinding tot een groene boulevard. Wij hielpen om de brede ambities duidelijk in beeld te brengen.

Het ontwerp

De weg heeft de twijfelachtige eer om op de 5e plaats te staan op de lijst van de meest onveilige wegen in Gelderland. De complexe en grote kruispunten zorgen voor vertraging bij het openbaar vervoer. De Velperweg was ooit een statige laan langs historische landgoederen. De laatste 50 jaar is deze weg veranderd in een stenige en brede weg met vooral aandacht en ruimte voor het autoverkeer. Op veel plaatsen is de bomenlaan verdwenen en hebben de bestaande bomen weinig ruimte. De weg is momenteel niet goed berekend op extreem weer. Het vele asfalt zorgt voor 'hittestress' en bij hevige regen is er veel wateroverlast. In het nieuwe ontwerp transformeert de Velperweg van brede asfaltbaan tot groene, klimaatadaptieve boulevard.

Vergelijk de huidige situatie en het nieuwe ontwerp zelf met de schuifknop

Wat hebben we gedaan?

Om de ambities van het ontwerp duidelijk in beeld te brengen en de gemeente zo te helpen bij het verzamelen van de benodigde financiële middelen vanuit Rijk, provincie en gemeente hebben we een video gemaakt. In de video ‘Renaissance van de Velperweg’ hebben we alle integrale ambities duidelijk en visueel verbeeldt aan de hand van 7 brede doelen voor de weg. Ook is de informatie na te lezen in een brochure.

Bekijk de brochure
Brede doelen Velperweg

Brede doelen van de Velperweg gevisualiseerd

Het eindresultaat

De gemaakte video (bovenaan deze pagina) vat in één keer de ambitie van de gemeente voor de Velperweg samen en heeft goed zijn werk gedaan. Het benodigde budget van circa 9 miljoen euro werd vastgesteld en in 2024 zijn de werkzaamheden gestart, die duren tot 2025. Samen maken we de Velperweg, met haar rijke historie, zo klaar voor een mooie, groene en duurzame toekomst.

Lees meer over de Velperweg

Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
Jaar: 2021

Bekijk ook de presentatie van de gemeente Arnhem over de Velperweg tijdens SAMEN RUIMTE MAKEN 2021