Beeld uit simulatietool Hub Dynamics geeft een bovenaanzicht van busstation 's Hertogenbosch weer

Hoeveel ruimte heeft busstation ’s-Hertogenbosch nodig, gelegen naast het centraal station, nu en in de toekomst? Die vraag stelde de Provincie Noord-Brabant en ProRail aan Goudappel. Met onze simulatietool Hub Dynamics maakten we dit inzichtelijk.

Simuleren van de huidige en toekomstige situatie op het busstation 

Voor het nieuwe ov-knooppunt ’s-Hertogenbosch aan de Perronweg, heeft provincie Noord-Brabant tijdens de MIRT-verkenning een ruimtelijke inpassing uitgevoerd voor onder andere het nieuwe busstation bij het centraal station in ’s-Hertogenbosch. De provincie en ProRail hebben Goudappel gevraagd om een goed beeld te creëren van de benodigde ruimte voor het busstation uitgaande van verschillende scenario’s. Goudappel heeft de huidige en toekomstige situatie van het centrale busstation in kaart gebracht met inzet van onze microsimulatietool Hub Dynamics. Eerst is aan de hand van simulaties onderzocht hoe het huidige busstation functioneert. Vervolgens is eveneens middels simulaties gekeken hoe het busstation zou functioneren wanneer de dienstverlening in de toekomst intensiveert, zoals geprojecteerd in toekomstprognoses op basis van het Toekomstbeeld OV 2040. Met de inzichten die wij opdeden tijdens deze analyses, konden wij een advies uitbrengen wat betreft het aantal benodigde perrons en haltes waarmee het station in de toekomst kan zorgen voor een goede afwikkeling van het toegenomen aantal ritten.   

Simuleren van verkeersafwikkeling in ov-hubs met Hub Dynamics

Realistische visualisaties voor inzicht in- en optimalisatie van verkeersstromen rond ov-stations

Meer informatie

Oplossing

ov-hubs simuleren met HubSim

Omringende verkeersstromen meenemen in simulaties 

Ook hebben wij Hub Dynamics ingezet om inzicht te verkrijgen in de verkeersstromen in het omliggende verkeersnetwerk waarmee ook rekening gehouden moet worden. De komende jaren zal het aantal fietsers bijvoorbeeld toenemen omdat de gemeente inzet op de groei van langzaam verkeer, volgens het STOMP-principe. Uit de simulaties met Hub Dynamics bleek dat de kruisende fietsstromen meer hinder zullen opleveren voor het busverkeer dan het huidige autoverkeer. Door de veranderende fietsstromen mee te nemen in het toekomstige ontwerp van Busstation ’s-Hertogenbosch, wordt het goed functioneren van het busstation gewaarborgd.  

Beeld uit Hub Dynamics geeft wachtende reizigers op het busstations 's-Hertogenbosch weer

Visualisatie busstation 's-Hertogenbosch met Hub Dynamics

Waardevolle inzichten  

Dankzij de simulaties met Hub Dynamics, heeft de provincie Noord-Brabant inzicht gekregen in mogelijke knelpunten en verbeteringen voor het nieuwe busstation als onderdeel van het ov-knooppunt ’s-Hertogenbosch: 

  • Huidige situatie vs. toekomst: het huidige ontwerp van het busstation zal voldoen t/m 2025, maar de toekomstvisie laat zien dat er in 2040 meer haltes nodig zullen zijn gezien de verwachte groei en de daarbij behorende intensiviteitstoename van de dienstregeling.  
  • Passend nieuw ontwerp: een eilandperron met zaagtanden is een passend ontwerp voor de toekomst. Dit ontwerp zal goed functioneren tot 2040 en biedt daarna verdere groeimogelijkheden. 
  • Toename fietsverkeer: de voorziene toename van het fietsverkeer op de nabijgelegen Oranje Nassaulaan zal in goede banen moeten worden geleid om te voorkomen dat het busverkeer in de toekomst wordt gehinderd.  
  • Aanpassing busstation: tijdens de bouw van het nieuwe busstation moet er rekening gehouden worden met ongemak voor de reizigers en vervoerders. Goudappel bracht in kaart dat reizigers tijdens het wachten onzekerheid zullen ervaren doordat een buslijn van verschillende perrons kan vertrekken. Ook kunnen bussen elkaar in de weg staan, wat extra reistijd oplevert voor de reizigers en de vervoerder hogere exploitatiekosten geeft. 

Naast bovenstaande heeft dit project inzicht gegeven in de benodigde uitbreiding van het station (aantal perrons) en in de bijbehorende operationele aspecten die hiermee samenhangen. Ook heeft dit project geholpen om de effecten van werkzaamheden aan het station te begrijpen om hier proactief op in te kunnen spelen. De provincie Noord-Brabant beschouwt de inzichten als zeer waardevol. Naar verwachting wordt in 2030 gestart met de bouw van het nieuwe busstation.  

Opdrachtgever: ProRail / provincie Noord-Brabant 
Jaar: 2023  

Actueel