Whitepaper: zo maakt u effectief beleid ten aanzien van deelmobiliteit
Behaal uw doelen op het gebied van CO₂-reductie, sociale inclusiviteit, bereikbaarheid en ruimtebesparing. Ontdek de 7 stappen naar effectief deelmobiliteitsbeleid hier.
Deelmobiliteit - een (elektrische) auto, scooter of fiets beschikbaar voor meerdere gebruikers - biedt kansen voor meerdere maatschappelijke doelen. Maar alleen als middel in een mix aan maatregelen en nooit als doel op zich.
Deelmobiliteit is veelbelovend. Zo draagt het bij aan:
Deelmobiliteit biedt zoals gezegd veel kansen. In onze ogen moet is het echter nooit het doel maar juist een middel voor het halen van maatschappelijke doelen. Het is daarbij nooit dé oplossing voor al uw uitdagingen maar maakt idealiter deel uit van een mix aan maatregelen. Wij vinden dat deelmobiliteit in balans moet zijn met de leefomgeving én voor iedereen bereikbaar moet zijn. Alleen zo draagt het bij aan brede welvaart.
Deelmobiliteit succesvol inzetten vraagt om de juiste aanpak en kennis van zaken. Benieuwd hoe u efficiënt beleid maakt ten aanzien van deelmobiliteit? Lees het in onze whitepaper.
Deelmobiliteit wordt vaak in één adem genoemd met mobiliteitshubs en Mobility as a Service (MaaS). Dat is niet vreemd, alle drie hebben te maken met flexibel reizen. Mobility as a Service is hierbij de digitale invulling: gebruikers kunnen vanaf één platform meerdere vervoersmiddelen plannen, boeken en betalen. Deelauto's, scooters en fietsen zijn hierbij voorbeelden van mogelijke vervoersmiddelen.
Hubs zien wij als de fysieke invulling van flexibel reizen. In de basis zijn hubs overstappunten naar andere vervoerswijzen. Dat zijn vaak vormen van deelmobiliteit, maar het hoeft niet per se. Transferia en stadsdistributiecentra zijn voorbeelden van hubs waar niet altijd deelmobiliteit aanwezig is. Andersom geldt dat deelmobiliteit ook niet per se via een hub georganiseerd hoeft te worden. We maken onderscheid tussen station-based deelmobiliteit (via vaste ophaalplekken: hubs) en free-floating deelmobiliteit (zonder vaste ophaalplekken).
Behaal uw doelen op het gebied van CO₂-reductie, sociale inclusiviteit, bereikbaarheid en ruimtebesparing. Ontdek de 7 stappen naar effectief deelmobiliteitsbeleid hier.
Deelmobiliteit draagt bij aan verschillende maatschappelijke doelen. Als gemeente inzetten op deelmobiliteit? Lees hier hoe en bekijk voorbeelden uit de praktijk.
Naast ruimtebesparing biedt autodelen ook financieel voordeel voor gebruikers. In hoeverre autodelen een succes is in uw gemeente, wordt bepaald door uw aanpak. Lees hier onze tips.